Δράσεις

Διαγωνισμοί καινοτομίας

Η Δομή προσφέρει τη δυνατότητα σε ερευνητικές ομάδες ή μεμονωμένους ερευνητές να αναδείξουν καινοτόμες ιδέες που προέρχεται από ερευνητική δραστηριότητα που έχει κυρίως αναπτυχθεί στο ΕΜΠ. Οι διαγωνιζόμενοι αξιολογούνται ως προς την πρωτοτυπία και την ωριμότητα της ιδέας τους, με στόχο την ανάδειξή τους ως νικητές σε εννέα θεματικές ενότητες.

Τα έπαθλα που θα απονεμηθούν θα αφορούν ενδεικτικά υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας από την ομάδα της Δομής, συναντήσεις με διδακτικό προσωπικό/ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο αντικείμενο της ιδέας των νικητών, υποτροφία φοίτησης (έκπτωση διδάκτρων) σε Προγράμματα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) ΕΜΠ.

Οι συμμετέχουσες ομάδες μπορεί να αποτελούνται από φοιτητές, ερευνητές, ΥΔ και διδάκτορες.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα κοινοποιηθεί προς όλες τις Σχολές του ΕΜΠ.

Σεμινάρια και θεματικές ομιλίες

Βασικός στόχος της Δομής είναι η κατάρτιση και ενημέρωση του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού του ΕΜΠ σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Μέσα από μία σειρά θεματικών σεμιναρίων και ομιλιών από ειδικούς, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εξοικειώνονται με τα σύγχρονα εργαλεία επιχειρηματικής ανάπτυξης και χρηματοδότησης, και αποκτούν ολοκληρωμένες γνώσεις για τη δημιουργία και τη βιωσιμότητα μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Ενδεικτικά δίνονται οι θεματικές περιοχές που θα καλύπτουν οι ενημερωτικές δράσεις:

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καινοτομίας

Με βάση τα τελευταία διεθνή πρότυπα, η Δομή παρέχει σε ετήσια βάση καθοδήγηση, υποστήριξη και εκπαίδευση σε ερευνητικές ομάδες μέσω του προγράμματος «Επιταχυντής» (Accelerator). Το πρόγραμμα υποστηρίζει τις ομάδες τόσο κατά το στάδιο Έρευνας και Ανάπτυξης της ιδέας τους, με την υποστήριξη του κατάλληλου Εργαστηρίου του ΕΜΠ και μέσα από μία εντατική διαδικασία επώασης, όσο και κατά το στάδιο της Εμπορικής Αξιοποίησής της, σε συνεργασία με επιχειρήσεις του κλάδου.
Ειδικότερα, οι ομάδες θα λαμβάνουν καθοδήγηση από τα στελέχη mentoring του προγράμματος, σχετικά με τις δυνατότητες δυνητικής αξιοποίησης της ιδέας τους, ενώ παράλληλα θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση των ομάδων αυτών με δομές του ΕΜΠ που έχουν την τεχνογνωσία να συνεισφέρουν στην δυνητική ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, όπως το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Επιχειρηματικές αποστολές

Κατά τις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνονται από τη Δομή, οι ερευνητικές ομάδες έχουν την ευκαιρία, παρουσιάζοντας το έργο τους μέσω ποικίλων εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με επενδυτικά σχήματα, με στόχο τη δικτύωση, την ανταλλαγή μεθόδων και πρακτικών, και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια των αποστολών, οι ωφελούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εταιρείες ή Venture Capitals για την δυνητική διερεύνηση μελλοντικών επενδυτικών προθέσεων και την μελλοντική χρηματοδότηση των επόμενων φάσεων ανάπτυξης των εγχειρημάτων τους.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στις συγκεκριμένες αποστολές θα επιλέγονται κατόπιν ειδικής αξιολόγησης από την Επιτροπή της Δομής.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στη διοργάνωση (έξι) εκπαιδευτικών επισκέψεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups). Οι επισκέψεις αποσκοπούν στη διασύνδεση των ωφελούμενων με νέες επιχειρήσεις, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τη στρατηγική ανάπτυξη αυτών των εγχειρημάτων, το προφίλ των ιδρυτών startup εταιρειών, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην πορεία μετασχηματισμού των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων. Παράλληλα, μέσα από τις επισκέψεις επιδιώκεται και η κινητοποίηση των φοιτητών για την ενασχόλησή τους με την έρευνα και την καινοτομία.

Δείτε εδώ πληροφορίες για την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε εταιρείες τεχνοβλαστούς του ΙΤΕ.

Μηχανισμός καθοδήγησης και υποστήριξης

Η Δομή παρέχει έναν μηχανισμό καθοδήγησης και υποστήριξης ερευνητών και φοιτητών (30 ομάδες, 24 ώρες υποστήριξης ανά ομάδα) μέσα από δράσεις, όπως Bootcamps Επιχειρηματικότητας και υπηρεσίες match-making. Ειδικότερα, το Bootcamp Επιχειρηματικότητας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και θα περιλαμβάνει υπηρεσίες mentoring – coaching για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων, προκειμένου να εξελιχθούν οι ίδιοι προσωπικά και ταυτόχρονα να αναπτύξουν / υλοποιήσουν το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται.