Η Ομάδα
Καθ. Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου
Πρύτανης Ε.Μ.Π.
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Ο Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου είναι ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) από τον Δεκέμβριο του 2023.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΝΜΜ) του ΕΜΠ το 1990 και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από την ίδια Σχολή το 1997.
Από το 2001 είναι μέλος ΔΕΠ της ΣΝΜΜ και διήλθε όλων των ακαδημαϊκών βαθμίδων μέχρι την εκλογή του στη Βαθμίδα του Καθηγητή τον Αύγουστο του 2016.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:
- προβλήματα υδροδυναμικών αλληλεπιδράσεων με κατασκευές,
- αντικείμενα αναλυτικής υδροδυναμικής με εφαρμογές σε φαινόμενα βίαιων κυματικών προσκρούσεων
- και θέματα μη γραμμικής δυναμικής με εφαρμογές στις θαλάσσιες κατασκευές.
Του έχει απονεμηθεί η υποτροφία Marie Curie για διακεκριμένους ερευνητές.
Είναι επίσης συγγραφέας της μονογραφίας “Analytical Method in Marine Hydrodynamics” που εκδόθηκε από το Cambridge University Press.
Αν. Καθ. Άγγελος Τσακανίκας
Μέλος Επιτροπής πλοήγησης
Ο Άγγελος Τσακανίκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (EBEO) και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ.
Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα στην ευρύτερη περιοχή των σπουδών καινοτομίας, την κοινωνικοοικονομική έρευνα και την κοινωνία της πληροφορίας.
Από τον Μάιο του 2004 εργαζόταν στο ΙΟΒΕ σε διάφορες θέσεις, ενώ ήταν Διευθυντής Έρευνας από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την τεχνολογική και επιχειρηματική στρατηγική, τα οικονομικά της καινοτομίας, και την επιχειρηματικότητας και τις σχετικές πολιτικές.
Έχει ασχοληθεί με πλήθος ερευνών για την ελληνική οικονομία και επιλεγμένους κλάδους της, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, την κοινωνία της πληροφορίας και τις αντίστοιχες πολιτικές.
Ηγείται της ελληνικής ερευνητικής ομάδας που συμμετέχει στο Global Entrepreneurship Monitor (GEM), όπως και της ομάδας που συμμετέχει στην έκθεση ανταγωνιστικότητας του IMD.
Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ενώ πρόσφατα ορίστηκε μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Δρ. Ιωάννα Καστέλλη
Μέλος Επιτροπής πλοήγησης
Η Ιωάννα Καστέλλη είναι εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας και επί συμβάσει σύμβουλος-καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Η εκπαιδευτική και ερευνητική της δραστηριότητα συνδέεται με τις επιστημονικές περιοχές της Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Οικονομικής και Στρατηγικής, της Επιχειρηματικότητας, της Βιομηχανικής Πολιτικής και των επιπτώσεων της τεχνολογίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων και των παραγωγικών συστημάτων.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα που εμπίπτουν στις περιοχές αυτές.
Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους, διεθνείς συλλογικούς τόμους και διεθνή συνέδρια και είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα».
Το ερευνητικό της έργο συγκεντρώνει άνω των 1500 ετεροαναφορών. Διατελεί συντονίστρια της ερευνητικής περιοχής Industrial Policy and Development του European Association of Evolutionary Political Economy και associate editor του Review of Evolutionary Political Economy του Springer.
Από το 2011 είναι συντονίστρια της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως αξιολογήτρια σε πολλούς διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού «Ψηφιακή Καινοτομία και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», όπου διδάσκει «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», και του διεθνούς θερινού σχολείου ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας ebiz.
Καθ. Κώστας Θεολόγου
Μέλος Επιτροπής πλοήγησης
Ο Κώστας Θεολόγου (Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 1960) υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου (ΑΚΕΔ) της Σχολής ΕΜΦΕ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Είναι Διευθυντής του Τομέα και Διευθυντής της Επιστημονικής επιθεώρησης Signum.
Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας εστιάζοντας στο τεχνολογικό φαινόμενο, στην κουλτούρα των πόλεων, στον δημόσιο χώρο και στις συλλογικές ταυτότητες.
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ταυτοτήτων ασχολείται ερευνητικά με την ανθρώπινη αναβάθμιση, transhumanism, cyborg, τον υπερανθρωπισμό, την ενίσχυση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, την επέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα DNA κτλ.
Συνεπώς στα πιο πρόσφατα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνονται θέματα βιοηθικής και βιοτεχνολογίας, με αναφορά στην διερεύνηση της οντολογίας του ανθρωπίνου προσώπου και της διαμόρφωσης ενός υβριδικού προϊόντος έμβιας και τεχνολογικής σύμμειξης, ενός μετα-ανθρώπου, transhuman κτλ.
Έχει δημοσιεύσει σε πολλές περιοχές του ευρέος φάσματος του αντικειμένου του, άρθρα κριτικής και παρέμβασης σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.
Στα παραλειπόμενα της επαγγελματικής δράσης του περιλαμβάνονται μεταφράσεις και επιμέλειες δοκιμίων, συγγραμμάτων και λογοτεχνικών βιβλίων.
Δρ. Ευάγγελος Σιώκας
Συντονιστής Δομής
Ο Ευάγγελος Σιώκας είναι χημικός μηχανικός ΕΜΠ, διδάκτωρ ΕΜΠ στη γνωστική περιοχή της οικονομικής και στρατηγικής ανάλυσης της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Από το 2012 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, συντονιστής της Δομής Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ – ΕΜΠ (www.epinoo.gr) και project manager του εξειδικευμένου προγράμματος Invent ICT που έχει ως στόχο την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στους κλάδους της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
Δρ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
Υπεύθυνος Εκπαίδευσης
Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είναι χημικός μηχανικός ΕΜΠ, διδάκτωρ ΕΜΠ στην περιοχή της στρατηγικής και οικονομικής ανάλυσης των νέων τεχνολογιών.
Είναι απόφοιτος του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μαθηματικά της Αγοράς και της Παραγωγής» (ΕΚΠΑ/ΟΠΑ), το οποίο παρέχει ειδίκευση στις εφαρμογές των ποσοτικών επιστημών στην οικονομία και διοίκηση.
Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά έργα σε πεδία όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η κοινωνία της πληροφορίας, τα συστήματα και οι πολιτικές για καινοτομία, η επιχειρηματικότητα έντασης γνώσης, οι δημόσιες προμήθειες για καινοτομία, οι οργανωσιακοί πόροι και ικανότητες των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών, και η σχέση των άυλων περιουσιακών στοιχείων με την καινοτομία και παραγωγικότητα των επιχιερήσεων, έχοντας ως καθήκοντα τον σχεδιασμό και υλοποίηση ερευνών πεδίου (surveys) και μελετών περίπτωσης, την πραγματοποίηση στατιστικών και οικονομετρικών αναλύσεων κ.ά.
Επίσης, επιτελεί επικουρικό διδακτικό έργο στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ σε μαθήματα οικονομίας και διοίκησης, έχοντας συμμετάσχει και στην επιμέλεια δύο εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών βιβλίων.
Δρ. Λουκία Πρέντζα
Υπεύθυνη Τεχνικής Υποστήριξης & Δημοσιότητας
Η Λουκία Πρέντζα είναι μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, διδάκτωρ στην γνωστική περιοχή των συστημάτων απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα.
Από το 2012, συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα σε ερευνητικά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα σε θεματικές που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, τις έξυπνες πόλεις και τη γαλάζια οικονομία.
Δρ. Νίκος Κανέλλος
Εκπαιδευτικού υλικού Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας
Ο Δρ Νίκος Κανέλλος έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Χρηματοοικονομικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι διδάκτωρ στη γνωστική περιοχή της Οικονομικής και Στρατηγικής Ανάλυσης της Καινοτομίας και των Σύγχρονων Τεχνολογιών στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Από το 2009 έως σήμερα εργάζεται ως ερευνητής στο Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ, συμμετέχοντας σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα στην ευρύτερη περιοχή των σπουδών καινοτομίας, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνικοοικονομική έρευνα. Επιπλέον, έχει διατελέσει Υπεύθυνος Υποστήριξης Επιχειρηματικών Σχημάτων της Δομής Διασύνδεσης Έρευνας & Επιχειρηματικότητας ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ.
Διαθέτει διδακτική εμπειρία μέσω της αυτοδύναμης διδασκαλίας μαθημάτων που σχετίζονται με την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού του ΓΠΑ, στη θεματική ενότητα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» του ΕΑΠ και της επικουρικής διδασκαλίας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ έχει επιβλέψει μεγάλο πλήθος διπλωματικών εργασιών στην ίδια Σχολή. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το επιστημονικό έργο του σχετίζονται με τα οικονομικά της καινοτομίας, την επιχειρηματικότητα, και την τεχνολογική και επιχειρηματική στρατηγική.
Βασίλειος Γαβαθόπουλος
Στέλεχος για σχεδιασμό και Διαμόρφωση Μηχανισμών Εσωτερικής Διακυβέρνησης & Διαχείρισης
Ο Βασίλειος Γαβαθόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Athens MBA), το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Διαθέτει περισσότερα από 15 έτη γενικής επαγγελματικής εμπειρίας. Από το 2007 έως και το 2019 εργάσθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα και συγκεκριμένα στον τραπεζοασφαλιστικό κλάδο, με κύρια καθήκοντα την Ανάλυση Αγοράς, τη Σύνταξη Χρηματοοικονομικών Αναλύσεων, τη Διατήρηση και Ανάπτυξη πελατολογίου, την Αξιολόγηση Επιχειρηματικών Σχεδίων, τη Σύνταξη εισηγητικών εκθέσεων χρηματοδότησης καθώς και τη Σύναψη Δανειακών Συμβάσεων.
Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέσεις οργάνωσης και διοίκησης. Από τον 3/2010 έως τον 7/2019 ηγήθηκε ομάδων, ως στέλεχος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Δικτύων Πωλήσεων του ομίλου «Eurolife ERB Insurance Group», ως υπεύθυνος για τη Διαχείριση, τον συντονισμό και την αξιολόγηση επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Είναι ειδικευμένος στην Υποστήριξη Δικτύων Πωλήσεων, λαμβάνοντας και διεκπεραιώνοντας αιτήματα σχετικά με συμβάσεις, προμήθειες, λοιπές αμοιβές, κτλ. Διαθέτει άριστη γνώση της πλατφόρμας διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).
Από το 2019 έως σήμερα διατελεί Σύμβουλος Επιχειρήσεων με κύριους τομείς εξειδίκευσης τον συντονισμό, τη διοικητική υποστήριξη και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Έχει συμμετάσχει άλλοτε ως υπεύθυνος ομάδας έργου και άλλοτε ως μέλος ομάδας έργου σε πλήθος έργων παροχής υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης, καθώς και έργων στρατηγικού σχεδιασμού σε δημόσιους φορείς. Μεταξύ άλλων διατηρεί συνεργασίες με ακαδημαϊκά/ερευνητικά ιδρύματα όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΠΙΣΕΥ κ.α. στο πλαίσιο εκτέλεσης συγχρηματοδοτούμενων και μη έργων.
Νικόλαος Ζαπαντιώτης
Στέλεχος Διοικητικής Υποστήριξης
Ο Νικόλαος Ζαπαντιώτης έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διδαχτεί τις αρχές των Οικονομικών, του Μάρκετινγκ, της Λογιστικής καθώς και τις θεωρίες περί Επιχειρησιακής Οργάνωσης.
Επίσης, έχει κερδίσει υποτροφία Erasmus, και είχε τη δυνατότητα να ζήσει για 6 μήνες στη Μπολόνια της Ιταλίας όπου παρακολούθησε μαθήματα Business and Economics στο Alma Mater Studiorum Di Bologna.
Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιχειρηματικότητας, πωλήσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και σεμινάρια για την υποστήριξη και οικονομική διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Είναι επίσης εξωτερικός συνεργάτης στην ΕΛΑΝΕΤ ως υπεύθυνος για τον έλεγχο οικονομικού & φυσικού αντικειμένου σε επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.